what's up

har varit ensam hemma sen måndags eftermiddag. Några reflektioner:

billig i drift: eftersom jag äter lunch på vfun och betalar dyra pengar för det ser jag till att äta mig mätt och lite mer därtill. därför har jag under resten av dagen ätit sammanlagt; en portion fisksoppa, en bit lax med ris och broccoli (lämnade ungefär hälften till en annan dag) och två påsar popcorn, lite choklad och chips. Inga mängder med andra ord. Ost- och skinkpajen som jag väntat på i nästan två veckor med att få lust och tillfälle att göra låter vänta på sig ytterligare lite. Vore höjden av ironi och i-landsproblem om paketet med för detta tillfälle specialköpt skinka hinner bli för gammalt tills dess. Jippi liksom

övriga känslor är uppgivenhet, ensamhet och meningslöshet. Hade varit kul om jag hade kommit ihåg att t.ex. installera och vansinnesköra några timmar sims, spela jättehög musik eller som sagt laga mat jag gillar. Nu inte sagt att det skulle hänt om jag inte varit ensam, men jag vill ju ha passat på att göra just detta när jag är ensam.

On a more positive note. lagt in lite the ark på ipoden. Hur sjukt (bra!!) är inte det att jag ska få se dom två gånger i sommar?!

riktig vfu, dag 1 Samlingen

i mitt samtal med anna visade det sig att vi hade helt olika åsikt om vad som gällde för fenomenet "samling" i en förskolekontext.

Jag anser att det blir samling så fort man ber barnen ansluta sig till den stora gruppen, helst på golvet eller en matta. Vad som händer då varierar från sånger, dramatiseringar eller samtal kring ett tema. Framför allt används samlingen i syfte att hålla undan barnen så man kan duka innan lunch.

Jag har läst och vet att vissa progressiva förskolor har ändrat namnet samling och kallar det för "möte" istället, och då ändras samtidigt min bild för vilka slags aktiviteter som kan ingå. Det har framhävts i texterna att namnbytet ger barnen en känsla av något som är viktigt att dom deltar i och som man vill delta i.

Av de samlingar jag har sett och ibland lett förekommer nästan alltid att ett eller flera barn helst inte vill delta. I en idealisk samling tycker jag att deltagandet på grund av det skulle vara frivilligt. Med en publik som har rätt att ifrågasätta och försvinna mitt under föreställningen skulle man nog anstränga sig mer i förberedelserna och genomförandet.

Min handledare däremot tyckte inte att sångerna som barnen skulle vara med i precis innan lunch kunde kallas samlingar. Eftersom hon sagt till mig att de inte hade samling varje dag och jag såg det första dagen jag var där i februari blev jag väldigt förvånad men nu inser jag att vi menade så väldigt olika.

Känsla

hade en föreläsning för snart en vecka sen som jag fortfarande kommer att tänka på någon gång om dagen. den handlade om självkänsla.
Så vad säger du?
Vet du skillnaden mellan självkänsla och självförtroende?
Har du bra känsla och förtroende för dig själv?

RSS 2.0