som det är

har en pluggkompis på msn, solen irriterar mig i ögonvrån och min svägerskas plugg/städ-spellista på spotify.
den förlorade cykeln är återfunnen och jag börjar lära mig om pedagogiska miljöer, lek och jämställdhet.

look at my mom, my mom is amazing

ringde och pratade lite med mina föräldrar idag. sa såhär fint:
- jag tänkte be att få en present för att jag har klarat av ett helt år på högskolan. Det har väl inte någon av de andra (bröderna) varit smarta nog att göra? Jo det är en festival jag skulle vilja gå på...

så börjar jag räkna upp vilka artister som ska dit. För varje namn jag säger inser jag att jo, hon har en cd med varenda en av dom. Så jag avslutar mitt anförande med att säga: Du har inte lust att följa med? 

Vi pratade om annat och la på. Sen ringde hon en kvart senare för att berätta något nytt hon kommit på. Å så sitter hon vid sin dator, har hittat festivalhemsidan. Kollar läget och lyssnar på youtube på de få artister hon inte känner igen.

Ytterligare en halvtimma senare, ett sms: 
Pap tyckte apselut att vi (han å) skulle åka på "where... Så nu måste jag bara :-/ ordna ledigt  B-)


Så skönt att man kan operera över generationsgränserna. Många saker har jag gjort med min mamma genom livet: jobbat på bio, filmklubben, vattengympa, fikat och gått i affärer och inte minst jobbat tillsammans från och till under flera år. Oftast har det varit min idé.

Måste kännas otroligt roligt att ha uppfostrat en sån underbar dotter som hon har!!

fredags"mys"

synd att alla statusuppdateringar de senaste tolv timmarna har handlat om hur skönt det är att det är fredag idag.
jag inbillar mig att jag också är glad för det och lyckas alltid bli besviken.

fredagar är den dagen vi slarvar med middagen, jag har för höga förväntningar och inte orkar göra något åt det. 

var det någon som sa fredagsmys? Inte jag i alla fall!

pluggar tenta

sitter här och funderar på om inte kursansvarig har varit ganska oansvarig och tanklös som låtit vissa böcker ingå i kurslitteraturen, men ingen annanstans. Några kapitel i en bok har helt vänt uppochned på mig. Med titlar som "vuxna styr barnens lek" och "den onda leken" lämnas jag att ifrågasätta hela utbildningen, min yrkesroll, lekens betydelse i livet och hela mitt sätt att tänka. Att vuxna styr barns lek har jag tagit för normalt, naturligt och förväntat. Men när det skrivs att vi ska styra barnen mot att bli goda och att ta ansvar för sin egen utbildning och i slutändan bli goda medborgare i ett framtida samhälle blir det kortslutning för mig. Hej 1984! 

Eftersom man utgår från att leken är en förberedelse för vuxenlivet kan
man inte acceptera lekar som strider mot vissa normer.
Tydligen...

Här känner jag spontant att ett seminarie för att behandla hela denna lilla revolutionerande uppenbarelse hade varit på plats. En chans att bearbeta och prata om hur man ska tänka och hantera att - som det känns nu - hela ens yrkesroll plötsligt ryckts upp med rötterna.
I nästa kapitel står det nämligen att pedagogen måste lägga sig i barnens lek för att alla ska få vara med och leka. Hej 1984? Nur är jag inte lika säker längre.


helkväll à la storstad

våningsbuss 100 till göteborg, går av på nils ericsson-terminalen och har tjugo meter till en ingång till nordstan :) 
vi spenderar två timmar strosande mellan affärer och fik.
Möter Nils i Brunnsparken klockan sex och han låter som en väldigt personlig guidebok när vi går mot resturangen.
http://www.profilrestauranger.se/ett/brasserie/mat/

Min middag bestod till slut av lammrostbiff från kolgrillen, med potatisklyftor och tre olika såser (varav jag bytte min bearnaise mot eriks coleslaw) Det var så gott!!! Till det slog jag på stort med ett glas av husets vita och en mumsig virgin daiquiri. Av någon anledning glömmer dom bort att servera mig vinet, men jag klarade mig så bra på min cocktail... Av ytterligare någon anledning glömmer dom bort hela vårt bord så den ensamma tanten bredvid oss, som kom 20 minuter efter, har hunnit få både fördrink middag och äta upp innan vår mat kommer in. En timme efter att vi satt oss. Unga dom vi är tycker vi att det är helt rimligt på en sån lyxresturang, om nu bara inte tanten blivit servad så snabbt :p 

Efter maten, och en dricks på 5:- ger vi oss av mot bion.
http://www.sf.se/biografer/biograf?theatreid=153&maccount=2008&city=GB
Nils bjuder mig och erik på biljetterna till the Kings Speech som födelsedagspresent. Vilken salong o vilken film :)
Under några tillfällen tänker jag på vad jag gör: tittar på en extrem närbild, ca 10 meter hög, av någon jag inte känner... En film man lika gärna kan se hemma i soffan kanske, haha.  

Tänker till och istället för att gå tillbaka till stationen ställer vi oss hellre på korsvägen och väntar på bussen, för då kan nils fånga sin spårvagn också. Behöver inte vänta mer än en kvart i strilande regn så sitter vi på övre våningen i bussen igen. Plötsligt har jag både hunnit somna, vakna och chockat stirra på de röda bokstäverna: Borås resecentrum. Vi rafsar ihop våra saker och sticker snabbt som ögat till södra torget och vår kära buss 7. En oerhört smärtfri hemresa, och resa överhuvudtaget. (100 gick en gång i timmen och 7 varje halvtimma. Vi kunde lika gärna haft en vänttid på 90 minuter istället för 15 ^^)

Ja, en riktig helkväll :)

att se fram emot

i födelsedagspresent av fina vänner fick jag en riktig överraskning. Dom hade planerat att vi skulle åka på spa alla fyra, och jag skulle få en behandling av dom :) 
så blev det inte riktigt.. två av tjejerna hinner fylla år innan vi hade tänkt åka, så då är det klart alla ska få varsin födelsedagsbehandling :P 
för övrigt var allt planerat, både plats och tid. Vi träffades i lördags för att kunna boka tillsammans så inga missförstånd skulle uppstå. Det gjorde det ändå tyvärr, mellan oss och hotellets hemsida. Säkrast att ringa ja, men inte klockan halv tolv på natten som det var då. En ansvarig och resten fick rapporter över internet.
Så plötsligt nås vi av beskedet att nu var plötsligt hotellet fullbokat den helgen. Så charmigt av dom att förvarna så vi hade en chans åtminstone att fatta ett beslut. Som det var ju tvekade vi ju mellan att sova i två rum eller "tränga ihop oss" i ett, som dom hade uttryckt sig. För samma pris. Ja tjena. 

Vårt uteblivna besök är deras förlust. Men nu står vi verkligen på ruta ett. Helgen 9-10 april - är det någon som har ett hett tips på ett bra och billigt spa man skulle kunna åka till?!

Fredagsmyset

ska försöka hålla mig i nuet och inte berätta tusen andra saker.
NU: trötthets-ont i huvudet, hög på socker tack vare ben&jerrys phish food, längtar efter en bra film att somna till.
såg första änglagård-filmen för några dagar sen, för första gången. Något säger mig att det är ett bra läge att kolla tvåan ikväll. Eftersom det är svensk film kommer jag inte heller ha höga förhoppningar som blir grusade ^^

grattis till årets vinnare av på spåret förresten! en bra säsong och en riktigt bra final :) och jag kan mer än jag tror ibland!


termin två, period ett

skriver om dagens erfarenheter och tankar. 
JA jag kan faktiskt tänka mig att skriva en daglig yrkesdagbok under vfu-perioderna, det känns viktigt :)

från änglagård

dom frågar på filmen:
vill du ha kaffe?

vet du.. jaa, det kanske jag vill..?

Yrkesdagbok

Jag läste i en diskussion någonstans hur dåliga lärarutbildningarna var (på andra platser i landet, örebro och uppsala tror jag togs upp) Bland annat var det en tjej som var mitt i eller hade avslutat sin utbildning som kommenterade, eller kanske snarare klagade på den dåliga förekomsten av konkreta exempel och handlingsplaner för alla konflikter och problem som uppstår när man jobbar med barn.

Det slog mig nu, alldeles nyss, att jag innerligt hoppas aldrig vara beroende av någon annan trix och knep. Som vi diskuterade på seminariet om hållbar utveckling, etik och kultur visade det sig att det som sammanfattade de tre begreppen var
kritiskt tänkande
fritt tänkande (inte kopiera eller jobba efter mallar)
demokrati

Som det vjag har läst i lyssnandets pedagogik om deras temaarbete med kråkan. Såg en kråka på vägen hem nu, och tänkte att det faktiskt är ett intressant djur och hur man skulle kunna göra ett liknande arbete sedan. Men! Anledningen till att förskolan i "lyssnandets..." jobbade med kråkor var för att barnen hade upptäckt hur intressanta dom var, inte de vuxna.

Anledningen till att man inte kan/ska jobba med färdiga koncept är att det hållbara tänkandet försvinner. En förskollärare som har förberett temaarbetet i förväg kan inte ta kritik, för då faller planeringen. H*n kan inte låta barnen tänka fritt för hur ska barnen då få del av alla moment? Demokratin försvinner också, det säger sig självt.

Det jag vill få med mig ut i verksamhet efter tre och ett halvt år är en känsla för vart barnen vill komma, tusen lösa förslag till planering som kan anpassas efter situation och framförallt självförtroende att låta det vara
tyst, kaos och inte samma för alla!  

RSS 2.0