Inlägg i genus, politik och skola-debatten

Jag läser ett blogginlägg från http://asortamission.blogg.se/2012/july/bemotande-av-barometerns-ledare-om-genusflummet.html som kritiskt granskar och kommenterar en ledare från tidningen Baromenterna (http://www.barometern.se/ledare/dags-att-avskaffa-genusflummet(3351129).gm). 
Bloggförfattaren har - som vanligt - lyckats slå hål på alla idiotiska argument det finns för att "avskaffa genusflummet", och det var en sak i ett stycke jag speciellt fäste mig vid:
Det är också komiskt att artikelförfattaren i slutet av det andra stycket bestämt hävdar att "Vetenskap med en på förhand bestämd politisk agenda hör inte hemma på våra lärosäten". Först och främst är genusvetenskapen inte politisk, feminismen är det men det är två olika saker, men det roliga är framför allt att jag aldrig träffat en ekonomistudent som någonsin pluggat något annat än sådant som gäller marknadsekonomin. Hade det varit politiskt neutralt så hade ekonomerna också fått lära sig mycket om alternativa ekonomiska system. Ska vi dessutom vara lite petiga så är juristernas studier också politiskt förutbestämda i och med att lagen fattas genom politiska beslut, och inte genom vetenskapliga.

Jag måste bara få kommetera hur detta ser ut i relation till den utbildning jag själv går. En utbildning jag till att börja med trodde skulle vara på 6 terminer men som tack vare politiska beslut över hur skolan förändras istället är på 7 terminer. 

En skola som lär oss att barnen ska läras tänka och motivera sig själva och kunna fatta kritiska beslut. En skola där vi får kunskap om alternativa pedagogiska och psykologiska inriktiningar, men inga verktyg för att kunna arbeta med något annat än det som vår tids politiska inriktning har bestämt. Så kom inte och säg att högskolan inte är politisk!

Inlägg i klimatdebatten

De senaste veckorna har jag dagligen fått höra eller läsa om vänner som:

avskyr den svenska sommaren
måste åka utomlands minst en gång om året
inte tycker att det är riktig sommar när det regnar
och så vidare i all oändlighet

Och att medelhavsområdet och usa drabbas av en dödlig värmbölja medan norden och ryssland får extrema regnmängder som också de resulterar i död och förstörelse. 

och det slår mig att det inte är varken första eller sista sommaren jag kommer få höra det här. och det SLÅR MIG att det var det här vi hade väntande på oss hela tiden! Från de första varningarna på nittiotalet om växthuseffekten har vi fått veta att extrema temperaturer och ett mer konstant klimat är vad vi har att vänta. Isarna smälter och det finns MASSA du kan göra åt saken. Men under de första åren var det bluff och lögn att vi människor kunde påverka klimatet, sedan blev det för dyrt och orättvist att vissa skulle göra mer och andra mindre.

Nu lever vi i den verkligheten. På riktigt. Och min personliga slutsats som en klimatförändring innebär för mig är: Jag kommer aldrig få uppleva en sån "svensk sommar" som mytumspunnen påverkar vår verklighetsuppfattning. Inga ljumma sommarkvällar eller långa baddagar. Bara väldigt mycket regn som omger en liten vecka med årets värmerekord. Och vet ni, jag tror det är dags att välja. Ska du bo här så får du acceptera alla årstider. Vi har varken råd eller tid att förorena luften med charterresor och sökandet efter solen.

RSS 2.0