riktig vfu, dag 1 Samlingen

i mitt samtal med anna visade det sig att vi hade helt olika åsikt om vad som gällde för fenomenet "samling" i en förskolekontext.

Jag anser att det blir samling så fort man ber barnen ansluta sig till den stora gruppen, helst på golvet eller en matta. Vad som händer då varierar från sånger, dramatiseringar eller samtal kring ett tema. Framför allt används samlingen i syfte att hålla undan barnen så man kan duka innan lunch.

Jag har läst och vet att vissa progressiva förskolor har ändrat namnet samling och kallar det för "möte" istället, och då ändras samtidigt min bild för vilka slags aktiviteter som kan ingå. Det har framhävts i texterna att namnbytet ger barnen en känsla av något som är viktigt att dom deltar i och som man vill delta i.

Av de samlingar jag har sett och ibland lett förekommer nästan alltid att ett eller flera barn helst inte vill delta. I en idealisk samling tycker jag att deltagandet på grund av det skulle vara frivilligt. Med en publik som har rätt att ifrågasätta och försvinna mitt under föreställningen skulle man nog anstränga sig mer i förberedelserna och genomförandet.

Min handledare däremot tyckte inte att sångerna som barnen skulle vara med i precis innan lunch kunde kallas samlingar. Eftersom hon sagt till mig att de inte hade samling varje dag och jag såg det första dagen jag var där i februari blev jag väldigt förvånad men nu inser jag att vi menade så väldigt olika.

Kommentarer
Postat av: issa

Hej. Jag fattar inte din senaste kommentar. Hur menar du?

2011-04-26 @ 23:27:27
URL: http://fegpoeten.wordpress.com
Postat av: issa

2011-04-26 @ 23:30:28
URL: http://fegpoeten.wordpress.com
Postat av: issa

Haha förlåt. Såg inte länken först. Jag är nog inte tillräckligt smart

2011-04-26 @ 23:31:14
URL: http://fegpoeten.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0