nervositeten

jag undrar och funderar på om jag har rätt att känna mig så här lugn idag. Det känns inte som jag kan göra något mer, få in någon mer information som kan hjälpa mig klara tentamen. Det mesta av min tankeverksamhet ägnas istället åt att pussla ihop resten av dagen med måltider, clementiner, kläder, fest och alkohol... 

Det blir nog bra det här!! och om det inte blir det, hoppas jag att jag fortfarande kan vara nöjd med min insats. Förr eller senare går det vägen. I'll let you know later.

pluggmorgon

läget som sådant denna torsdagsmorgon, jag ska strax äta frukost och kolla på gårdagens berg flyttar in :) sedan bär det av ner mot skolan. I onödan vill jag säga, fast det inte alls är det. Utan tvång är en bättre beskrivning. Ska möta upp sissi, mirjam o malin för att tentaplugga lite. Gud så seriöst det låter när man säger så. Gårdagens andra pluggdeltagare ida och hanna tillförde rätt allvar till situationen genom att grundligt vilja sidhänvisa vartenda övningspåstående vi gjorde. Nyttigt! Men så duktig kan man nog inte vara två dar i rad.. Tänker mig snarare att vi efter att ha varit i lässalen kommer komma in på ämnet tentafest istället :) Tydligen ska man ha ett gemensamt tema när man klär upp sig för att gå ut. Who knew?! Hur som helst tänker jag klara tentan främst för att få vara glad som alla andra den kvällen.
Var hemma hos malin igår för att prova några utstyrslar till halloweenmaskeraden och måla mina naglar med nåt fint mönster.. Och träffa kissen! Helvit fin tjej som hade något graviditetskilo som fortfarande hängde kvar. Mysigt! Mitt i allt ringer mamma och tackar för brevet jag skickade och tycker det är tråkigt och sorgligt att jag inte kunde hänga med hem nästa helg trots allt, på grund av maskeraden då. Ångest ångest. Biljetterna hade inte blivit blivit betalade än, så...jag ändrade mig. Erik åker hem till sin pappa som är kontrollant på nåt bilrally och jag åker hem för att fira mina bröders födelsedagar. Det är ju jäkla skit att man aldrig kan bestämma sig någon gång.
detta var läget som sådant. Denna torsdagsmorgon. Ha en fin dag alla!

yrkesdagbok VFU

vecka 1, förskolan, var ungefär som väntat. Den största förvåningen kan nog ändå sägas vara att det gick som väntat och var som vanligt. Första dagen är alltid förvirrad, men rutinerna är mycket de samma. Tider och vanor skiljde sig lite åt här i borås från vad jag är van vid från eksjö: frukost 7.30, ingen samling innan maten, och lite mer sporadiska ute- och skogsvistelser. Det fina i kråksången är att det ändå var lätt att minnas dessa skillnader, eftersom jag har gamla rutiner att falla tillbaka till och minnas. det enda negativa med förskoleveckan var att vi blivit placerade två stycken på samma ställe. Jag gillar lina, men jag märker att jag jämför mig för mycket och känner mig sämre än vad jag är, gör mig sämre än vad jag är. Barngruppen var nästan halverad från vad den brukar vara så vi vuxna gick på varandra hela tiden. Vem är jag då att kräva uppmärksamhet och vara lektant med barn som redan leker bra? Jag ställde mig vid sidan av, både med barnen och personalen. Det är inte min grej att diskutera sminkkurser, kläder eller hur mycket pengar man tjänat och vad man lagt dom på.
Boråstjejer jobbar alldeles för mycket!! jessica klarade av en heltidstjänst sitt sista halvår på heltidsplugg!
Men hon hade å andra sidan gått klart sin utbildning för bara 1½-2 år sen, så hon visste ju mycket vad det innebär för oss. kunde inte fått en bättre handledare, eller avdelning tror jag :)
värre var det i skolan. vecka 2.
första dagen vi kommer dit är handledaren hemma med vård av barn. Blev väl men förvirrat mottagen av klassens fritidspedagog. Tur att dom har många vuxna för samma barn, de märkte säkert knappt att läraren var borta (och hur bra är det på en skala? tre-fyra års utbildning och så kan man bli ersatt av en personlig assistent eller fritidspedagog)
andra morgonen var läraren anna också borta, men på ett planerat möte. fr.ped och förskoleläraren höll i några gemensamma aktiviteter för klassen. värdegrundsfrågor i fyra hörn-metoden. Och jag tyckte det var så dåligt genomfört så jag tog ett papper och skrev ner mina tankar samtidigt som dom genomförde leken. hoppas att jag kan gå tillbaka till det och fortfarande känna att jag hade gjort det bättre. Kom på i torsdags kväll att jag borde frågat om att få göra något liknande själv i veckan, bara för att testa mina idéer.
Det jag gillade bäst i f-2klassen var de kreativa tillfällena; kulåret, där kulturskolan hade med sig cellos till ettorna att få testa (jag frågade och fick testa sen också, jippi!); lek och spel-förmiddagen där jag hjälpte två killar med deras borg. jag kom på en genialisk konstruktion till vindbryggan och fick vara med och hjälpa lite. vill ha en egen borg nu, ska börja spara pringlespaket... Och jag gjorde en pärlplatta..! de hade en hel pärm med mönster där jag valde en med tre blommor i en vas. Ändrade färger och blev riktigt vuxen-nöjd, nice!
tyvärr var inte de "teoretiska" lektionerna helt i min smak. lite för torra och tysta. gemensam genomgång och enskilt arbete. Visst fick de jobba i egen takt, men alla skulle göra samma uppgifter. Lina berättade att i hennes klass såg hon att de gjorde "matteormen" eller "bokstavsormen" i oordning, men så var det då inte i min klass. Om det var för att de aldrig tänkt tanken eller inte fick vet jag inte.
jag fick hålla i en uppgift; sitta vid ett litet bord utanför klassrummet och ta barnen en och en. Skriva klart skelett-texten om de inte hade gjort det, och klistra in en bild på ett skelett i sin bok. Såååå komplicerat. kände mig lite förolämpad nästan, de låtsades att jag var så duktig..
När jag ändå är igång med att klaga är jag inte heller helt nöjd med andra veckans handledande. Det känns som vi hamnade i ofas när hon var borta en och en halv dag, och var aldrig tillräckligt intresserad av att lära känna mig för att vi skulle riktigt klaffa. Inte så karismatisk som lärare heller, hon höjde bara rösten när hon sa till på skarpen, inte för att skapa spänning eller engagemang. lyckades somna när hon hade högläsning, men det gör jag ju visserligen när jag själv läser högt också ;D Hur som helst så hade vi inget bra samtal någon gång, och jag önskar jag hade haft en vecka till på samma ställe snart igen.
återkommer om det är något mer. men för er stackars läsare tror jag absolut det räcker för den här gången. Nu är det nya tag, ny vecka som gäller. Ring mig på fredag och se om jag lever. puss!

....

"...så ska du få känna på hur lukt det gottar!"
/trött

spontan musikreferens

höst = markus krunegård - hela livet var ett disco
Och jag tycker inte ens om honom som artist
hur kunde det bli så fel?
senhöst skulle jag säga för att specificera. får känslan av ett tunt lager snö på marken, sista julklapparna ska köpas och gågatan i eksjö är vackert upplyst av julbelysningen.
trivsel

börja från början eller börja på mitten? 

vi tar mitten....
idag åkte erik och jag bil tillbaka till handelsträdgården vi hade cyklat förbi igår (i början). Projekt grön balkong är påbörjat så vi hämtade upp en planta energiskog och två krukor med prydnadsgräs, och en spontanköpt "fyndpåse" med en tuff blomma och fyra små vita höstglöd. Fyndet kostade bara 35 kronor och energiskogen var på rea o kostade lika mycket den. Åkte till maxi och inhandlade krukor också. Årstiden inbjuder visserligen inte till längre balkongvistelser men det känns väldigt bra att det finns här, som förberedelse till kommande vår.
så tar vi början:
imorgon påbörjas mina två första veckor VFU - verksamhetsförlagd utbildning - praktik. Det innebär en vecka på ett ställe med inriktningen jag valt, förskola, och en vecka på en närliggande inriktning, i det här fallet skola. Då jag inte har någon lokalkännedom har jag blivit försäkrad av en klasskamrat att skolan är jättebra och jättemysig. Problemet som återstod dock: Vart ska jag??
Fick med erik ut på en cykeltur igår lördag. Målet var Trandared -> Hulta -> Sörmarksgårdens förskola & Ekarängskolan. Satan jävlars helvete vilken uppförsbacke det var genom trandared, ända fram till redan nämnda handelsträdgård. Det började med en nedförsbacke från vårt bostadsområde, och säkert 500m plan mark innan backen började. Därefter följde en lika överjävlig nedförsbacke (som man ska uppför på vägen hem, jag planerar i förväg jag).
Summa sumarum:
det var väldigt lätt att hitta med några gatunamn nedskrivna i förväg.
jag ska lära mig åka buss imorgon.
Nu ska jag förbereda min VFU-intervju! Puss och godnatt

RSS 2.0